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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether Article II,§ 3 of the Constitution of Virginia affords Virginia voters the right to 
choose to have their cast ballot counted by hand rather than counted by machine. 

Response 

It is my opinion that Virginia voters do not have a constitutional right to have their ballots hand 
counted. 

Applicable Law and Discussion 

The Constitution of Virginia secures qualified Virginians the right to vote in elections. 1 As indicated 
by its title, Article II, § 3 of the Constitution contains provisions related to the "Method of voting."2 It 
provides, in pertinent part, that "[i]n elections by the people, ... [ v ]oting shall be by ballot or by machines 
for receiving, recording, and counting votes cast."3 

"It is a general rule that the words of a Constitution are to be understood in the sense in which they 
are popularly employed, unless the context or the very nature of the subject indicates otherwise."4 Thus, 
"we are guided by the principle that the Constitution was written to be understood by the voters;"5 and 

1 See VA. CONST. art. I, § 6 ("That all elections ought to be free; and that all men, having sufficient evidence of 
permanent common interest with, and attachment to, the community, have the right of suffrage .... "); VA. CONST. 
art. II,§ 1 (setting forth the qualifications to vote). 

2 VA. CONST. art. II, § 3. 
3 Id. (emphasis added). The remainder of Article II,§ 3 contains provisions that govern the form of ballots, ensure 

secrecy in casting votes, and allow for in person and absentee voting. 
4 Old Dominion Comm. for Fair Util. Rates v. State Corp. Comm'n, 294 Va. 168, 185 (2017) (quoting Howell v. 

McAuliffe, 292 Va. 320,368 (2016)). 
5 Id. (quoting District of Columbia v. Heller, 554 U.S. 570, 576-77 (2008)). 
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"[ w ]hen constitutional language is clear and unambiguous, a court must give the language its plain meaning 
.•.• "

6 As such, "[t]he same rules which govern the construction of statutes[] are applicable to the 
construction of constitutions, and the meaning and purpose of [a section] are to be elicited from the terms 
employed therein, if possible, calling to our aid the ordinary rules of grammar. "7 Constitutional provisions 
"should be interpreted so as to carry out the general principles of the government and not defeat them."8 

Article II, § 3 provides that "[ v ]oting shall be by ballot or by machines for ... counting votes cast." 
In its ordinary sense, "[t]he word 'or' is a disjunctive that provides an altemative."9 Said otherwise, the 
"disjunctive 'or' usually ... separates words or phrases in the alternate relationship, indicating that either 
of the separated words or phrases may be employed without the other."10 It is thus used "to indicate 
alternative choices, [and] 'impl[ies] an election to do one of two things.'" 11 There is no constitutional 
mandate that a vote, once cast, be counted manually. Accordingly, the plain language of Article II, § 3 
simply sets forth two equally acceptable alternative methods for voting, including the counting of votes.12 

Moreover, although qualified Virginians have the right to cast a vote and to have that vote counted, 
no part of Article II, § 3 grants a voter the right to choose the method by which his vote is counted. Rather, 
Article II, § 4 of the Constitution directs the General Assembly to "regulate the time, place, manner, 
conduct, and administration of ... elections" and provides that the legislature "shall have power to make 
any other law regulating elections not inconsistent with this Constitution."13 The Supreme Court of Virginia 
has recognized "the broad nature of authority" associated with the use of voting machines. 14 I therefore 
conclude that, provided a counting method authorized under Article II, § 3 is employed, the directive that 
"[v ]oting shall be by ballot or by machines for ... counting votes" is satisfied. 15 

6 Scott v. Commonwealth, 247 Va. 379, 384 (1994). 
7 Moore v. Pullem, I 50 Va. 174, 195-96 (1928) (internal citations omitted). 
8 Id. at 194. 
9 Dollar Tree Stores, Inc. v. Tefft, 69 Va. App. 15, 25 (2018). See also 1985-86 Op. Va. Att'y Gen. 111, 112 ("The 

word 'or' in a statute is presumed to signify a disjunctive intent."); 1997 Op. Va. Att'y Gen. 16, 17 ("The use of the 
disjunctive indicates that two separate alternatives were intended[.]"). 

IO Rush v. Kijakazi, 65 F.4th 114, 119 (4th Cir. 2023) (quoting lA NORMAN SINGER & SHAMBIE SINGER, 
SUTHERLAND STATUTES AND STATUTORY CONSTRUCTION§ 21: 14 (7th ed. 2022)), cert. denied, 144 S. Ct. 999 (2024); 
accord 2001 Op. Va. Att'y Gen. 161, 163, 164 n.16 (citing IA NORMAN J. SINGER, SUTHERLAND STATUTORY 
CONSTRUCTION§ 21.14 (5th ed. 1993) for the proposition that the "disjunctive 'or' usually separates words in alternate 
relationship, indicating that either of [the] separated words may be used without [the] other"). 

11 2016 Op. Va. Att'y Gen. 135, 139 (quoting In re J.C. W., et al., Children, 318 Ga. App. 772, 782 (2012)). 
12 See Old Dominion Comm., 294 Va. at 185. 
13 VA. CONST. art. II, § 4. "[N]o one provision of the Constitution is to be separated from all the others and to be 

considered alone," Pierce v. Dennis, 205 Va. 478,482 (1964) (quoting City of Portsmouth v. Weiss, 145 Va. 94, 106, 
107 (1926)); rather, "[t]he constitution must be viewed and construed as a whole .... " Carlisle v. Hassan, 199 Va. 
771, 776 (1958) (citing Barbour v. Grimsley, 107 Va. 814 (1907)). 

14 Falls Church Taxpayers League v. City of Falls Church, 203 Va. 604, 611 ( 1962) (further acknowledging that 
the use of such machines may render compliance with otherwise applicable voting requirements unnecessary). 

15 The use of machines in voting has been constitutionally permitted in Virginia since 1902, when the Constitution 
provided in separate sections, that "[a]ll elections by the people shall be by ballot" and that "[t]he General Assembly 
may provide for the use ... of machines for receiving, recording, and counting the votes cast [in elections.]" VA. 
CONST. of 1902, §§ 27, 37. In considering revisions to the Constitution in 1968, the Commission on Constitutional 
Revision commented that, under the subsequently adopted, redrafted single provision, "Voting is required to be by 
ballot or voting machines, the latter term encompassing both mechanical and electronic devices. It is intended that 
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The General Assembly calls for votes to be counted manually when they are cast by "paper ballot," 
as defined for use in the Elections Title of the Virginia Code.16 The General Assembly has limited the 
authority to use paper ballots to specific situations. 17 Outside of one of the statutorily enumerated 
circumstances, the use of paper ballots, i.e., hand-counted ballots, is not permitted. 18 Instead, the General 
Assembly has directed localities to "provide for the use of electronic voting systems," i.e., ballot scanner 
machines, at all their precincts for every election. 19 The General Assembly also has enacted separate 
provisions related to the counting of votes cast via paper ballot and those cast via authorized voting 
systems.20 In exercising its broad power to regulate elections in this manner, the General Assembly has 

ballots or machines, or both, in any combination (including future kinds of voting machines), may be used in 
elections." REPORT OF THE COMMISSION ON CONSTITUTIONAL REVISION, HOUSE Doc. No. 1 at 113 (Jan. 1, 1969). 

16 VA. CODE ANN.§ 24.2-101 (Supp. 2024). Although sometimes used interchangeably in common parlance, the 
Code thus generally distinguishes between a "paper ballot" and a "printed ballot," which "means a tangible ballot that 
is printed on paper and includes both machine-readable ballots and paper ballots." Id. (emphasis added). 

17 As expressly provided by§ 24.2-646.1, 

The official paper ballot shall be used by a voter to cast his vote only in one of the following 
circumstances: 

I. The official paper ballot is the only ballot in use in the precinct. 

2. The official paper ballot is used by voters voting outside of the polling place pursuant to§ 24.2-649.1. 

3. The voter is casting a provisional ballot. 

4. The voter is provided an official paper ballot or copy thereof pursuant to § 24.2-642 when voting 
equipment is inoperable or otherwise unavailable. 

5. The official absentee paper ballot voted in accordance with(§ 24.2-700 et seq.). 

6. The voter is provided an official paper ballot for a presidential election pursuant to § 24.2-402 or for 
federal elections pursuant to § 24.2-453. 

18 "[A] statute stating the manner in which something may be done ... also evinces the legislative intent that it not 
be done otherwise." 1990 Op. Va. Att'y Gen. 132, 133. See 1955-56 Op. Va. Att'y Gen. 78, 78 (responding in the 
negative to the question whether a precinct using voting machines was permitted to furnish paper ballots to voters 
preferring to use such ballot because under the statutory scheme then in effect "the utilization of voting machines was 
intended as a substitute for ... voting by paper ballots"); 1964-65 Op. Va. Att'y Gen. 112, 113 (advising against 
permitting "voters to vote with paper ballots where a voting machine is being used" except in specific circumstances 
authorized by statute). See§ 24.2-1011 (2023) (providing that a voter is required to vote the particular ballot provided 
by the officers of election). 

19 Section 24.2-626(A) (2023). The Code defines "voting system[s]" to include "direct recording electronic 
machines," § 24.2-10 I; however, the use of such machines, which are "machine[ s] on which a voter touches areas of 
a computer screen, or uses other control features, to mark a ballot and his vote is recorded electronically," id., is 
currently prohibited in Virginia. Section 24.2-626(8). A "ballot scanner machine" is an "electronic counting machine 
in which a voter inserts a marked ballot to be scanned and the results tabulated." Section 24.2-101. 

20 Compare §§ 24.2-665 & -666 (2023) (paper ballots), with §§ 24.2-657 & -658 (2023) (voting systems). I note 
that while the General Assembly generally has mandated the use of machines to tally votes, the legislature has made 
allowances for manual counting in extraordinary circumstances that it has determined warrant such method. See 
§§ 24.2- 642(B) (2023) (providing that "ballots may be counted manually or as directed by the electoral board" when 
an operable scanner is not available); 24.2-802.2 (2023) (providing for the hand counting of certain ballots, e.g., ballots 
rejected by a scanner, when conducting a recount); 24.2-671.2 (2023) (allowing for hand counting as necessary upon 
conduction of a risk-limiting audit). 



Mr. Michael C. Carter 
November 27, 2024 
Page4 

provided that Article II, § 3 's directive that voting be "by ballot or by machines" is met, and no voter rights 
are infringed when a cast vote is counted by machine rather than by hand.21 

In sum, the Constitution of Virginia establishes alternatively acceptable methods for voting in the 
Commonwealth, and Article II, § 3 expressly contemplates the use of "machines for receiving, recording, 
and counting votes cast." Moreover, I find nothing in the plain language of Article II, § 3 that confers upon 
voters a right to choose to have their votes counted via a particular method. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that Virginia voters do not have a right under Article II, § 3 of the 
Constitution of Virginia to have their votes counted by hand rather than machine.22 

With kindest regards, I am, 

Very truly yours, 

Jason S. Miyares 
Attorney General 

21 "Whenever a statute is enacted by the legislature, it is a legislative declaration that it is a constitutional 
enactment, and when approved by the Governor it is an executive declaration to the same effect." Weiss, 145 Va. at 
104. 

22 Your inquiry arises from the questioning by some of guidance issued by the Virginia Department of Elections. 
ELECT's Official Advisory of March 4, 2024 (available upon request from ELECT), contained the statement, "Voters 
do not have the authority to request that their ballot be hand counted as an alternative to utilizing electronic voting or 
counting machines." In light of the conclusion reached in this Opinion, I further conclude that this guidance does not 
conflict with Article II, § 3 of the Constitution of Virginia. 


